Kontera Kft. - Minden ami hallás. A halláscsökkenések tünetei és azok felismerése

Hírek

A halláscsökkenések tünetei és azok felismerése

2012-08-04

A vezetéses halláscsökkenésre jellemző, hogy a hallászavar mellett a kiváltó betegség tünetei dominálnak. Akut középfülgyulladás esetén a halláscsökkenés mellett magas láz, fájdalom, fülfolyás lehetnek a jellemzőek.
Az otosclerosis esetén a betegség a 20 évekre válik egyértelművé, a betegség lefolyását terhesség gyorsítja. A kengyel mikrosebészeti pótlásával a hallás visszaadható.

Sajnos nagyon sok esetben látszólag nincs tünet, csak indirekt jelek utalnak a halláscsökkenésre. Ilyenek gyerek korban a gügyögő beszéd, gyakori visszakérdezés, selypítés, dadogás, beszédzavarok, dyslexia, magatartás zavarok, gátlásosság, félénkség, stb. 

Ezekben az esetekben igen gyakran serrosus vagy mucosus krónikus középfül gyulladás áll a háttérben. Ezeket a betegségeket maradéktalanul gyógyyítani tudjuk. Ilyen esetekben feltétlenül forduljon hozzánk  fül- orr- gégész szakorvoshoz.

Veleszületett süketség esetén a gyermek nem reagál a zajokra, hangokra. Már az egészen kicsi újszülöttek is hallják a hangokat, erősebb zajra, pl. a csengő hangjára felébrednek, összerezzenek három hónapos korban.

Hathónapos korra a csecsemő odafordul a zajokra és elkezd gőgicsélni. Ha felmerül a halláskárosodás gyanúja, mindenképpen el kell végezni a gyermek hallásvizsgálatát, hiszen a beszédfejlődéshez elengedhetetlen a hallás megléte. Ezek a gyerekek kezdettől fogva speciális foglalkozást igényelnek.

Ha a nagyothallás hátterében vírusos herpes zoster fertőzés áll, akkor az érintett agyidegek (a hallóideg és az arcideg) által ellátott területen, a fülkagylón és a hallójáratban apró, igen fájdalmas hólyagocskák láthatók, melyek tartalma víztiszta. Ezen elváltozások később pörkösödnek, majd leszáradnak. A betegség kísérő tünete az erős fájdalom, a fejfájás, szédülés és hányinger. Az arcideg érintettsége következtében az arcizmok bénulás is bekövetkezhet. A halláscsökkenés oka az igen érzékeny belsőfül szőrsejtek károsodása ill. pusztulása.
 Az idegrendszeri tünetek (nagyothallás, bénulás) lehetnek átmenetiek, néha azonban véglegesen megmaradnak.

A zajártalom következtében kialakuló halláscsökkenés jellemezője, hogy a halláskiesés a magasabb hangoknál kezdődik, és innen terjed a mélyebb frekvenciák felé. E formát fülcsengés is kíséri. Az időskori halláscsökkenés tünetei is hasonlóak. Itt eleinte ugyancsak a magasabb frekvenciájú hangok hallása esik ki, majd később a mélyebb hangoké. Jellegzetes jele a 4000Hz-en jelentkező és audiogrammon jól kimutatható „zajcsipke”.

Amennyiben a betegség oka valamilyen központi idegrendszeri daganat, akkor számos egyéb idegrendszeri tünet kíséri a hallászavart, mint például fülzúgás, szédülés, járászavar, fejfájás, hányás.
A hallászavarok kivizsgálása minden esetben fül-orr-gégész feladata. A hallás vizsgálata legegyszerűbben hangvilla segítségével történhet. E vizsgálat alapján a vezetéses és idegi halláscsökkenést már el lehet különíteni. További speciális audiológia vizsgáltok végzése is szükséges lehet. Bizonyos esetekben képalkotó. CT-, MRI-vizsgálat elvégzése is indokolt lehet.
 


A halláscsökkenés kezelése
 


A vezetéses halláscsökkenés esetén a kiváltó alapbetegséget kell kezelni, pl.középfülgyulladás estén antibiotikum-terápiát kell alkalmazni. Krónikus savós és nyákos középfülgyulladás esetén ventillációs tubust kell beülteti, s a gyermek hallása azonnal tökéletessé válik.

Otosclerosis esetén a megoldás mikrosebészi, hiszen a kengyel eltávolítása, valamint protézissel történő helyettesítése szükséges.

Amennyiben a beteg nem fogadja el ezt a megoldást, a hallókészülék lehet az alternatíva. Hallókészülékek jelentenek megoldást az idegi eredetű maradandó halláskárosodás tüneteinek enyhítésében. Számos típusú készüléket forgalmaznak ma már.

A zsebbe helyezhető hallókészülékeknél az eszköz egyik része a fülben van, az erősítő dobozt pedig zsebben hordják a betegek. Súlyos halláskárosodás esetén használhatók, ilyenkor a fülbe helyezett füldugó a készülékkel egy zsinóron keresztül kapcsolódik.

Vannak fül mögé és a fülre szerelhető készülékek, ilyenkor a fülbe helyezett rész egy rugalmas csővel illeszkedik a fül mögötti részhez. A legmodernebb készülékek a hallójáratba illeszthetők, ez által kozmetikailag is jobban elfogadhatók a beteg számára.

 

A halláscsökkenés megelőzése
 


Megelőzésre csak a zajártalom által kiváltott nagyothallás esetén van mód. Fontos, hogy azok, akik zajártalomnak vannak kitéve munkakörülményeikből adódóan, munka közben viseljenek megfelelő védőfelszerelést. Káros hatása van a fülhallgatón keresztül hallgatott hangos zenének is (walkman, discman, MP3 lejátszók), ezek használata során kerüljük a nagy hangerőt.

Az idegi halláscsökkenés kialakulásában nagy szerepet játszik a szervezet sav- bázis egyensúlyának savanyú irányba való eltolódása. Szervezet savasodása miatt a belsőfül kis ereinek belső fala porózussá válik, mivel a szervezet a savterhelés semlegesítése érdekében bázikus építőelemeket von ki az érfal sejtjeiből. A savaknak köszönhetően a vörösvértestek és a vér egyéb alakos elemei is egyre inkább veszítenek a rugalmasságukból, míg végül megmerevednek, és már nem tudnak átjutni a finom hajszál ereken, sőt ők maguk tömik el azokat. Ilyenkor segít a kollagénképző és antioxidáns C-vitamin, valamint a szervezet általános savtalanítása. Feltétlenül fontos test bázikus táplálkozással és bázikus étrend kiegészítőkkel való savtalanítása. Olyan kiegészítők használatát javasoljuk, amelyek természetes alapanyagokból pótolják a kiesett bázisok és megkötik a felesleges savakat.

 

Akciós ajánlat

Mágneses bögrével az egészségért

 A pohárban...

Hírek
Óvjuk fülünk egészségét a hidegben

Óvjuk fülünk egészségét a hidegben

2012-11-29

Télen a hideg, szeles időjárás megnöveli a fülbetegségek kialakulásának kockázatát. A... Tovább olvasom

Újdonságok
Deutérium mentes víz kapható!

Deutérium mentes víz kapható!

2012-07-18

Mától kapható a Kontera Kft. üzleteiben deutérium mentes és szivárvány víz!   Tovább olvasom

Önnek gyakran fáj a füle?

Még soha nem fájt a fülem, nem tudom milyen az.
Inkább gyermekként volt gyakori a fülfájás, ma már nem jellemző.
Nekem sajnos a huzatra érzékeny a fülem. Ezért nyáron jellemzően gyakran fáj.
Ha víz megy a fülembe akkor szokott fájdalom jelentkezni. Ezért igyekszem füldugót használni.
Más betegségből, pl. megfázásból fakadóan szokott fájni a fülem.

Utolsó kérdés

Hogyan és milyen időközönként kell tisztítani a hallókészüléket? A válasz itt olvasható

Utolsó bejegyzés

A FülDoki speciális belső műszaki és különleges külogy a fülkürtön át a légnyomás különbség helyreálljon. A nyomés kiegyenlí... Tovább

Utolsó fórum hozzászólás

Deutériumos víz
"A DDW gátolja a karcinogén 7,12-dimetilbenz-[a]-antracén által az állatokban indukált, a... Tovább