Kontera Kft. - Hallókészülékek, hallásvizsgálat.

Hírek

Téli örömök elrontója a gyerek fülfájása

2012-11-28

Hároméves koráig majdnem minden gyermek; nagyjából 85 százalékuk szenved legalább egy alkalommal középfülgyulladástól. Miért ilyen gyakori ez a betegség gyermekkorban és hogyan alakul ki?

 

A középfülgyulladás okai 

 

 

Középfülgyulladás általában felső légúti hurutos betegségek szövődményeként jelentkezik. Náthás gyermeknél elégtelenné válik a fülkürt működése, melynek feladata a dobüreg szellőztetése. Így lehetőség nyílik az amúgy levegővel telt üregben a folyadékképződésre, kórokozók elszaporodására, a dobüregben savós, majd gennyes váladék jelenik meg.

 

 

Fülfájás és egyéb tünetek

 

 

Tünetei közül a legjellemzőbb a néhány napos hurutot követően kialakuló heves fülfájás, melyet kísérhet láz, rossz közérzet, halláscsökkenés. A kisgyermekek gyakran sírva mutatják-húzogatják fülüket. Csecsemőkorban a panaszok nehezebben azonosíthatók, főképp általános tüneteket látunk: lázas, nyűgös a baba, hányás, hasmenés is jelentkezhet. Többnyire a fülkagylók érintésre fájdalmasan reagálnak.

 

A szakember szemével és kezével

 

Pontos diagnózishoz elengedhetetlen a fültükri vizsgálat. Ilyenkor egy úgynevezett otoscope segítségével megvizsgáljuk a dobhártyát, mely kóros esetben fényevesztett és behúzott lehet, valamint látható mögötte a felszaporodott folyadék. Nagy mennyiségű gennygyülem esetén fennáll a veszélye annak, hogy a dobhártya kiszakad, a gyerek füle "folyni kezd". Ez a lukacska spontán begyógyul a dobhártyán, apró heget hagyva maga után. Ha többször ismétlődik, az akár halláscsökkenéshez is vezethet, ezért feszülő dobhártyánál javasolni szoktuk a paracentézist, azaz a "fül felszúrását". Hegyes eszközt vezetünk a hallójáratba, mellyel egy apró lukat szúrunk a dobhártyán. Ez sokkal jobban gyógyul, mint ha spontán szakad a dobhártya, kisebb a hegesedés veszélye is. A beavatkozás fájdalmas, de lehetőség szerint használunk érzéstelenítőt, így kevésbé megterhelő a gyermek és az anyuka számára.

 

 

Gyerek fülfájás kezelés otthon

 

 

Legsürgetőbb a fájdalom csillapítása, erre alkalmasak a paracetamol tartalmú orvosságok. Szakember vényköteles diclofenac tartalmú gyógyszert is javasolhat, illetve ha baktérium okozza a fertőzést, a kezelés legfontosabb eleme az antibiotikum. Ez utóbbit az orvos utasításainak megfelelően, általában tíz napig kell szedni, különben visszatérhetnek a panaszok illetve a gyulladás idültté válhat.

 

Javasolt a fül melegítése is, erre a célra speciális sapka is létezik, melynek a fülvédő részébe melegítőpárnát tehetünk. Infralámpát is használhatunk, de a felmelegített sóval töltött párnácska is megteszi, csak ne égessük meg a gyerek fülét. Néhány esetben a fül melegítése nem kívánatos, sőt a panaszokat fokozhatja. Ha a gyerek panaszai 2-3 perc melegítés után nem enyhülnek, nem érdemes folytatni.

 

Lényeges, hogy visszaállítsuk a dobüreg szellőzését és a fülkürt működését. Használjunk orrcseppet, biztassuk a gyereket gyakori orrfúvásra illetve gyakran szívjuk az orrát. Természetesen lázcsillapítás, bő folyadékfogyasztás, vitamin, legfőképp C-vitamin is javasolt.

 

Szövődmények és visszatérő panaszok

 

Ritkán súlyos szövődmények is kialakulhatnak, előfordulhat agyhártyagyulladás, mastoiditis (a csecsenyúlvány gyulladása), arcidegbénulás; ilyenkor azonnali beavatkozásra van szükség. Visszatérő panaszokkal célszerű gyermek fül-orr-gégészt felkeresni, aki az esetleges beavatkozásokat is el tudja végezni. Ezek hátterében leggyakrabban megnagyobbodott orrmandulát, krónikus orrmelléküreg gyulladást, esetleg úgynevezett szerózus, nem gennyes középfülgyulladást találunk. Ha a fülkürt szellőzése gyógyszeresen nem állítható vissza, szükség lehet egy ventillációs tubus beültetésére, mely átmenetileg a dobhártyán keresztül biztosítja a dobüreg szellőzését; más esetben az orrmandula eltávolítása hozhat eredményt.

 

Akciós ajánlat

Mágneses bögrével az egészségért

 A pohárban...

Hírek
Óvjuk fülünk egészségét a hidegben

Óvjuk fülünk egészségét a hidegben

2012-11-29

Télen a hideg, szeles időjárás megnöveli a fülbetegségek kialakulásának kockázatát. A... Tovább olvasom

Újdonságok
Deutérium mentes víz kapható!

Deutérium mentes víz kapható!

2012-07-18

Mától kapható a Kontera Kft. üzleteiben deutérium mentes és szivárvány víz!   Tovább olvasom

Önnek gyakran fáj a füle?

Még soha nem fájt a fülem, nem tudom milyen az.
Inkább gyermekként volt gyakori a fülfájás, ma már nem jellemző.
Nekem sajnos a huzatra érzékeny a fülem. Ezért nyáron jellemzően gyakran fáj.
Ha víz megy a fülembe akkor szokott fájdalom jelentkezni. Ezért igyekszem füldugót használni.
Más betegségből, pl. megfázásból fakadóan szokott fájni a fülem.

Utolsó kérdés

Hogyan és milyen időközönként kell tisztítani a hallókészüléket? A válasz itt olvasható

Utolsó bejegyzés

A FülDoki speciális belső műszaki és különleges külogy a fülkürtön át a légnyomás különbség helyreálljon. A nyomés kiegyenlí... Tovább

Utolsó fórum hozzászólás

Deutériumos víz
"A DDW gátolja a karcinogén 7,12-dimetilbenz-[a]-antracén által az állatokban indukált, a... Tovább